resinle (100 kat vernik) yüzük denemelerimden sonra kaplayacak yeni şeyler arayışına girdim. eski bir tepsimi yeniledim, birkaç tane de yeni tepsi yaptım fakat vernikleme kısmını henüz tamamlamadığım için blogta yer vermedim. evdeki tepsiler bitince burada alttaki fotoğraftaki yuvarlak ahşap plakları buldum ve bunlardan bardak altlığı olur diyerek 3-5 paket aldım. iyi ki de almışım. çok güzel oldular. aslında daha büyük plakalar bulsam onlardan da amerikan servis yapardım. aramaya devam edeceğim :)
ilk olarak ahşap plakaları zımparaladım. yüzeyleri zaten düzdü fakat kenarları çok girintili çıkıntılıydı. kullanırken kıymık batmasın diye kenarlarını epey zımparaladım ancak yeterli olmadı. fimoyla kaplamayı denedim, güzel durmadı. güzel durması için tamamını kaplamak gerekirdi ama ben ahşap görüntüsünü kapatmak istemediğim için başka bir çözüm buldum.
likit fimoyla sadece kenarlarını çok ince bir tabakayla kapladım. likit jeli çok ince sürmek gerekiyor, çünkü yüzeyi değil kenarları kapladığım için akmasına engel olmanın tek yolu bu. 110 derecede 25 dakika kadar pişirdim. soğuduktan sonra tekrar ince bir tabaka likit fimo kaplayarak pürüzleri tamamen kapatmış oldum. çok yumuşak ve pürüzsüz oldu. kıymık sorunu kalmadı.
sağ üst fotoğrafta sağdaki ve soldaki plakaların kenarlarının farkı açıkça görülüyor.
desenli kağıtları plakaların boyutunda kestim. kağıtların iki yüzüne de fırçayla peçete tutkalı sürdüm(bende peçete tutkalı olduğu için onu kullandım, kağıt için dekupaj tutkalı da olur).
bu işlemi, döktüğüm reçine kağıda işlemesin diye yapıyorum. reçineyle kağıt kaplamayı deneyecekseniz, kağıdın her yerinin dekupaj tutkalıyla kaplandığından emin olmadan döküm yapmayın. geri dönüşü çok zor.
iki yüzeyini de tutkalladığım kağıtlar tamamen kuruyunca ahşap plakalara da aynı tutkaldan sürdüm ve kağıtları hava kabarcığı kalmayacak şekilde yapıştırdım. hava kabarcığı kalmaması için fimoyla kullandığım el merdanesiyle üzerinden birkaç kez geçiyorum.
kağıtların üzerine tekrar tutkal sürdüm ve onlar kururken resini hazırladım.
resin olarak kullandığım marka pebeo'nun gedeo kristal resini. 1'e 2 oranında karıştırılıyor. ben ölçerken kapak ya da ml değil gram kullanıyorum. fazla kap kullanmadan sağa sola dökmeden tam ölçüyü tutturmuş oluyorum. hassas mutfak tartıları ölçüm için ideal.
kağıtlar kuruduktan sonra tahta çubukla resini döktüm, oluşan hava kabarcıklarını kürdanla yok ettim ve üzerine plastik kutu kapattım. 8-10 saat sonra kurudu.
aslında ilk olarak sadece 2 tane bardak altlığı yapacaktım ama resini fazla hazırlayınca boşa gitmesin diye mavi bardak altlıklarını da hızlıca hazırladım. hızlı olmak gerekiyor çünkü resin 30 dakika içinde koyulaşmaya başlıyor. resinin fazla gelme ihtimaline karşı hazırda kaplanacak birşey bulundurmak faydalı olabilir :)
sağ üst fotoğrafta alt kısmı da görünüyor. resin kurur kurumaz hemen fotoğraf çektiğim için verniklemeye fırsat bulamadım. yıkanabilir olması için yat verniğiyle vernikleyeceğim.
yapacak olanlara fikir vermesi açısından, çapı 10mm'lik bir plakaya 10gr kadar resin yetiyor. kenarlarında resini tutacak bir yükselti olmadığı için çok yüksek döküm yapmak mümkün değil. yüksek döküm istiyorsanız, birkaç seferde dökmenizi öneririm.
sorularınız olursa sormaktan çekinmeyin :)
Bayıldım bunlara. Çok hoş desenli bardak altlıkları olmuş. Resin yani 100 kat vernik kullanmayı çok istememe rağmen, henüz cesaret edemedim. Şimdilik imrenerek bakıyorum yapılanlara:) Bir de 50 kat vernik görüyorum reyonlarda, o da bu tarz birşey miacaba?
YanıtlaSilEllerine sağlık diyorum başka da birşey demiyorum:)
Sevgiler.
marifetli peri, 50 kat vernik ve 100 kat vernik resin/reçineyle aynı şey. cesaretlik bir durum yok açıkçası. fazla düşünmeden denemeye girişin derim ben. bir iki denemeden sonra evde kaplayacak şey aramaya başlayacaksınız :)
YanıtlaSilsevgiler.
Harika çalışamalar emeklerine ellerine saglık...
YanıtlaSilBen de resinle güzel denemeler yaptım sizin verdiğiniz bilgilerde çok işime yaradı yüzükler yaptım magnetler yaptım tepside kullandım stantta bir kaç tanesi satıldı hatta gerçekten insan neyin üstünü resinleyebilirim diye düşünmeden kendini alamıyor.
YanıtlaSilBardak altlığıda denemek istiyorum ama uygun ahşap bulmam gerekiyor yaptıklarınız çok hoş ve güzel şeyler ellerinize sağlık harikasınız sevgiler
şenay-doğa, yorumunuz için teşekkür ederim. sevgiler.
YanıtlaSilnrhnmrl, paylaştığım bilgilerin işinize yaramasına, denemenize ve satabilmenize çok sevindim. bardak altlığı yapabilmek için gidilecek ilk yer bir marangoz. semtinizde bir marangoz varsa çok ucuza kestirip alabilirsiniz. kaliteli ahşap ya da kütük olması gerekmiyor zaten. mdf parçalar da işinizi görür. marangozdan umutlu değilseniz ahşap boyama için ürünler satan yerlerde mdf bardak altlıkları set olarak hazır halde satılıyor. evden de bir şeyler çıkabilir belki. ben şimdi kitaplıkların arkasındaki ince mdf tabakalar hakkında hain planlar içindeyim, amerikan servis yapabilmek için :) sevgiler.
Çok güzel olmuşlar. Pırıl pırıl. Ellerinize sağlık. Ben de daha neler deneyebilirim gayreti içindeyim. Üstelik hep resini fazla hazırlıyorum. Bir sürü küçük parçalar kalıyor elimde. En iyisi hepsini bir zincire dizip kolye yapayım:)))
YanıtlaSilneduk, resinle çalışırken yedekte kaplanacak birşeyler tutmakta fayda var. ben de ölçüyü kaçırıyorum her zaman. yetmez diye hep fazladan hazırlıyorum. bu kez de boşa gitmesin diye evde kaplayacak birşeyler arıyorum.
YanıtlaSilsize, resini değerlendirmekle ilgili önerilerim var. vernik gibi kullanabilirsiniz. ben fimo takılarımda denedim harika oluyor. eski bir fırçayla sürebilirsiniz. bir de toprak saksılarımı akrilik boyayla boyayıp resin sürdüm. sırlı seramik gibi oldu.
bu aralar çok çılgın fikirlerim var resinle ilgili, yakında paylaşacağım :)
Arkadaslar bu resine nedir ne degildir biraz aciklama yapar misiniz...polyester urunlerde kullanimi var midir mesela suan da cok yapilan polyester bardak altliklari bu resine dediginiz medium ile uygulama yapılacak bisey midir ?
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSilblogunuzu henuz kesfetti. Cok guzel weyler paylasmissiniz, ellerinize saglik. Resinle ilk defa calistim guzel oldular yalniz birkac aorunla karsulastim. Yardimci olabilirseniz sevinirim.
1. Bazi altliklarib kenarlarina dogru resin miktari azalmis. Resini dokmek yerine fircayla sureem bu sorunu giderebilir miyim ve ne tip firca kullanmam gerekir? Ya da baska bir cozum var midir?
2. Cakmak elimi acittigi icinkibrit kullandim ancak is olustu :(
3. Bir de kurumus olsalar bile uzerlerinde parmak izi kalabiliyor. Bunu onlemek icin ne yapmaliyim?
Simdiden tesekkur ederim :)
Ozge
merhaba özge,
Sil1- düz zeminde döküm yapıp kürdan, ahşap spatula gibi atılabilecek ucuz bir şeyle resini kenarlara doğru yayabilirsiniz. fırçaya gerek yok çünkü kullandığınız fırçayı atmanız gerekecek, temizlemek mümkün değil.
2- kibriti ne amaçla kullanıyorsunuz? hiç gerek yok.
3- kurumadan önce dokunduğunuz için iz kaldıysa ince bir kat daha döküm yapın geçer. tamamen kuruduktan sonra kalan parmak izinden bahsediyorsanız nemli bezle silebilirsiniz.
sevgiler, kolay gelsin :)