merhaba

uzun zaman önce bir blog hazırlamaya karar vermeme, hatta kararımdan sonra içerik biriktirmeme rağmen bir türlü yayınlayamamıştım. nedeni, içerik hırsızlığı. pek çok blog yazarı ve site sahibi, hiçbir şey üretmeden başka sitelerde ya da bloglarda gördüğü yazıları, anlatımlı/fotoğraflı projeleri sanki kendi yaratıcılıklarıymış gibi kendi bloglarında/sitelerinde yayınlıyor. yine birçok blog yazarı da "alıntı" adı altında link vererek ya da vermeyerek bloglarında/sitelerinde kopyala-yapıştır tarzında eylemlere imza atıyorlar. takip ettiğim kadarıyla, içeriği kopyalanmış bazı blog yazarları alıntı olduğu belirtildiğinde ve link verildiğinde buna ses çıkarmazken, bazıları hiç umursamıyor ya da ne yapacağını bilemiyor. bense ne başkalarının içeriğini kendi yapmış gibi veya belirterek "alıntı" kisvesi altında çalanlara, ne de kendi içeriği kopyalanmış olup tepki göstermeyene anlam veremiyorum. yapılan şey alıntı değil, düpedüz hırsızlıktır.

yazının, fotoğraflı projenin tamamını kopyalayıp yayınlayıp sonra da altına şu şu siteden alıntıdır demek sadece yapılanı meşru göstermeye çalışmaktır.
yazıları çalınıp bundan rahatsızlık duymayanlara bir diyeceğim yok fakat daha önce mağdur olmuş fakat ne yapacağını bilemeyen ya da önlem almak isteyen blog yazarlarına birkaç önerim var. ilki kopyalama engelleme. bu, tamamen bir önlem olmasa da kopyala-yapıştır yapacak kişiyi yıldıracak bir önlem. yaptığım araştırmalar sonucunda internet ve telif haklarıyla ilgili bilgilere ulaştım
. kültür ve turizm bakanlığının telif haklarıyla ilgili sitesinde, eser sahibinin haklarına dair bilgiler ve ceza prosedürü var. buradan kültür bakanlığı'nın telif hakları ile ilgili sitesine, buradan internet ve telif ile ilgili oldukça faydalı bilgiler içeren; yazınız çalındığında yapabileceklerinizle ilgili öneriler bulunan başka bir siteye, buradan ise kopyalama engelleme ile ilgili gerekli html kodları bilgisi içeren siteye ulaşabilirsiniz.

tüm blogculara (ç)alıntısız günler dilerim.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

sen de fikrini paylaş!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin