kart yapımında stamp/stampa/ıstampa/mühür nasıl kullanılır?

blogta kart yapımı ile ilgili postlarda daha önce göstermiş olmama rağmen emeksensin.com'daki dükkanımda listelediğim desen ıstampalarının kullanımıyla ilgili sorular alıyorum. tek tek anlatmaktansa ya da ürün sayfalarına açıklama yazmaktansa hem ıstampa türlerini hem de kullanımını gösteren bir post hazırlamaya karar verdim.

malzemelerin kullanımı daha iyi anlaşılırsa kendine ya da çocuklarının partileri için doğum günü davetiyesi, hediye kartı ya da tebrik kartı yapmak isteyenler belki artar.

ıstampalarla/mühürlerle tebrik kartı, not kartı, hediye kartı, doğum günü ya da parti davetiyesi hazırlayabileceğiniz gibi, boya tutan her yüzeye(ahşap tepsi, bardak altlıkları, toprak saksılar, boyamaya uygun kumaşlar) süslemeler yapabilirsiniz.


kart yapımında kullanılan ıstampa/stamp/mühürler 3 çeşit oluyor. ahşaba monte edilmiş kauçuk ıstampalar, ahşaba monte edilmemiş kauçuk ıstampalar ve şeffaf akrilik ıstampalar. 

yanda görülen ahşaba monte edilmiş bir ıstampa ve bununla baskı yapabilmek için gereken tek şey bir mürekkep pedi.


içinde sünger ya da kumaş kaplanmış sünger bulunan bu kapaklı kutuları ofis malzemeleri satan yerlerde ya da kırtasiyelerde "ıstampa" adıyla bulabilirsiniz. bir süre sonra mürekkep bittiğinde "ıstampa mürekkebi" alarak tekrar aynı süngere damlatarak kullanabilirsiniz.
sağdaki fotoğrafta mühürün mürekkebe bastırılmış hali görülüyor.



mürekkeplenmiş mühür kağıda basıldığında ahşap kısımda görülen desenin aynısı kağıda çıkıyor. mantığı aynı patates baskısındaki gibi. 

dikkat edilmesi gereken tek nokta deseni tek seferde ve kaydırmadan basmak ve basarken tüm yüzeye eşit baskı uygulamak.


sağda baby shower partilerinde ve bebeklerin doğum günlerinde davetiye olarak ya da yeni doğmuş bebek ziyaretlerinde verilmek üzere hediye kartı hazırlamada kullanılacak bebek figürlü ıstampaları görebilirsiniz.

biraz kurdele, birkaç düğme ya da boncuk ve renkli fon kartonları ile kolayca kart hazırlayabilirsiniz.




bu ise ahşaba monte edilmemiş kauçuk bir mühür. bu mühürleri aldıktan sonra kalıcı olarak ahşap plakalara yapıştırabileceğiniz gibi şeffaf  mühürlerle kullanılmak üzere satılan akrilik bloklara geçici ya da kalıcı olarak yapıştırabilirsiniz.
ben bu tip mühürleri akrilik bloklara çift taraflı bantlarla geçici olarak yapıştırarak kullanıyorum. bu sayede farklı mühür kullanmam gerektiğinde yeni bir akrilik blok almam gerekmiyor.


soldaki fotoğraf genelde belli bir kompozisyon dahilinde satılan şeffaf mühür/ıstampalar.

bulunduğu plastik tabakadan kolayca ayrılıyor.
yine bir akrilik bloğa herhangi bir yapıştırıcı gerektirmeden kolayca yapışıyor.
herhangi bir yapıştırıcı kullanılmadığı için aynı akrilik bloğu farklı mühürlerle kullanabilirsiniz.
kullanım yöntemi diğer mühürlerle aynı. 
kullanımdan sonra sabunlu suyla yıkanarak temizlenebilir. uzun ömürlü olması için yıkadıktan sonra bir kağıt havluyla kurutarak saklayın.
kağıda bastığınız desenleri markör, kuru boya, sulu boya ya da jel kalemlerle boyayabilirsiniz.

atladığım bir nokta ya da anlaşılmayan bir konu varsa yorumlarda sorabilirsiniz, ben buradayım :)

11 yorum :

  1. Istanpaları nereden buabilriz peki?

    YanıtlaSil
  2. deniz, ebay.com ve etsy.com gibi sitelerden rubber stamp ya da clear stamp adıyla bulabilirsiniz. yurtdışı alışveriş imkanı olmayanlar içinse online dükkanımda satıyorum.

    YanıtlaSil
  3. Mühürler için hangi boyayı kullanmayı önerirsiniz? Renkli olarak mesela, ıstampaların dışında.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. copic, letraset promarker gibi markörleri kullanabilirsiniz. sulu boya, kuru boya ve jel kalemler de seçenekleriniz arasında.

      Sil
  4. nişanlımla davetiyemiz için rubber stamp bakarken bulduk blogunuzu. yukarıdaki "ağaç üstünde kuşlar ıstampası" çok hoşumuza gitti. linkini verdiğiniz sitenizde satılan ürünler arasında olmadığını görüp üzüldük. acaba sizde mevcut bulunan bir model mi o? değilse satın alabileceğimiz bir link mevcut mudur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. geç yanıt için üzgünüm, yorum yanıtlamada sorun olduğu için yazamadım. sorduğunuz ıstampa şu an tedarikçimde de yok, gelince tekrar satışa koyacağım. buradaki tüm ıstampalar stokta var, belki ilginizi çeker. mutluluklar dilerim :)

      Sil
  5. Markör kullanmakla ilgili verdiğiniz fikriniz çok iyi olmuş. Paylaşım için çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  6. Bilgi Paylaşımınız için teşekkürler bende kavanoz ve ahşap boyamada deneyeceğim ancak pek cesaret edememiştim. En kısa sürede deneyeceğim. Clear stamp aldım şimdilik ama sizin ürünlerinizi de takibe alacağım.

    YanıtlaSil
  7. Turkiyede akrilik blok nereden alabilirim? nerelerde bulunur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu konuda bilgim yok, online satışı olan sanatsal malzeme satan dükkanlara bakabilirsiniz. şu an kendi satış bloğumda da bulabilirsiniz. http://www.hobimalzemelerim.com/2010/08/2li-akrilik-blok.html

      Sil
  8. mrhaba türkiye de kauçuk blok temin etme şansımız var mı??bildiğiniz bir yer?eşelemediğim site kalmadı sanırım, hep bitmiş ürün satılıyor.

    YanıtlaSil

sen de fikrini paylaş!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin