mor çatı

az önce www.10marifet.org'da gezinirken mor çatı kadın sığınağı vakfı'nın linkini gördüm ve siteyi ziyaret ettim. bildiğim, çalışmalarını takdir ettiğim bir vakıf mor çatı. türkiye'de çocukken oynanan oyunlardan başlayarak önce ilköğretim, sonrasında lise-üniversite, iş yaşamı, evlilik-aile hayatı; konut bulmadan, iş bulmaya, kanunlar çerçevesinde hakkını aramaya kadar geniş bir çerçevede insanın "kadın" olduğu için negatif ayrımcılığa uğradığı, ezildiği, hor görüldüğü; psikolojik, ekonomik, hatta cinsel ve fiziksel şiddet gördüğü; birey olarak kendi ihtiyaçlarını hiçe sayarak sürekli fedakarlık etmesi beklenen kutsal anne rolüne büründürülmeye çalışıldığı ülkemizde yel değirmenlerine karşı tek başına savaş açmış don kişot'a benziyor mor çatı.

küçük yaşlardan beri empoze edilen erkek egemen algılayış yüzünden, bu anlayışın kuşaktan kuşağa halen devam ediyor olması; kadınların doğurduklarında, bebeklerinin pipisi olduğunu görüp ruhlarının okşanmasıyla başlıyor. çünkü erkek bebek anneye itibar sağlıyor. kadınlar da sosyal algılayış yüzünden erkek ve kız çocuklarını toplumun dayattığı rollere göre yetiştiriyorlar. böylelikle ekonomik, cinsel, fiziksel her türlü açıdan özgür erkekler ve tam tersi giyeceği kıyafetten, seçeceği kocaya kadar başka erkeklerin karar mekanizmalarına bağımlı; özgüveni eksik, hayatta kalmayı bilmeyen kadınlar ortaya çıkıyor. küçüklükten beri kendi kararını kendi verememiş, birey olmanın bilincinde olmayan, önce babasının/dedesinin, sonra kocasının ve nihayetinde oğlunun, hatta boşansa eski kocasının baskısıyla, kendini bir nevi onların tapulu malı gibi hisseden, hissetmeye zorlanan, alıştırılan kadınlar şiddete uğradıklarında bazen normal görüp katlanıyor, bazen hakettiğini düşünüyor, bazen de ne yapacaklarını, nereye başvuracaklarını, haklarını ve haklarını nasıl arayacaklarını bilemiyorlar. işte mor çatı kadın sığınağı vakfı bu aşamada kadınlara destek veriyor. şiddete uğrayan kadınları karar aşamasında etkilemeyip, kendilerinin karar vermelerini sağlayarak, birey olarak değerli olduklarını ve kadın olarak yalnız olmadıklarını hissettirerek kadınlara yol göstericilik yapıyorlar. normalde devletin vermesi gerektiği hizmeti çok az ödenekle ve çoğunlukla bağışlarla yürütüyorlar.

zaten kısıtlı imkanlarla ayakta tutmaya çalıştıkları vakıf, dünya bankasının koşullu fon sağlaması nedeniyle zorunlu olarak 2005 eylül ayından itibaren parasal destek veren beyoğlu kaymakamlığı'nın da 31 aralık 2008'den itibaren bu desteği keseceğini açıklamasıyla sıkıntı yaşıyor. burada konuyla ilgili açıklayıcı bilgi ve başlatılan imza kampanyası var. vakfa maddi anlamda destek olamayacaksanız en azından imza vererek destek olabilirsiniz.

aslında destek olabileceğimiz şeyler yalnızca parayla sınırlı değil. kadınlara çalışma alanı sunabilir, herhangi bir konuda uzmanlığınız varsa gönüllü çalışabilir(psikolog, avukat vb) ya da onlara meslek kazandıracak şeyler öğretebilirsiniz. sığınma evinde kalan kadınlar, bebekler ve çocuklar için günlük kişisel ihtiyaçlar olan tuvalet kağıdı, bebek bezi, hijyenik ped, sabun, şampuan, deterjan, çay, kahve, şeker gibi çok temel ve basit gereksinimler ile çocuklar için pastel boya, sulu boya, aktivite malzemeleri ve hatta oyuncak yardımında bulunabilirsiniz. burada sağ üst sütunda güncel gereksinimler listesi var. bu siteyi ziyaret edip vakfı tanıyın, mutlaka yapabileceğiniz birşey vardır. blogunuz, siteniz varsa imza kampanyalarının duyurularını yapın, yakınlarınıza böyle bir vakfın varlığından bahsedin. arayıp nasıl yardımda bulunabileceğinizi sorun.
bir gün hepimiz bu vakfa ihtiyaç duyabiliriz.

mor çatı kadın sığınağı vakfı iletişim bilgileri
telefon numarası (212) 292 52 31-32
fax (212) 292 52 33
e-mail morcati@ttmail.com
info@morcati.org.tr

1 yorum :

  1. ben çok haklı buluyorum bu vakfı ve sizi destekliyorum erkek egemen bir toplumda yaşamak istemiyoruz üstelik kadına uygulanan şiddet yadsınamaz bi boyutta...

    YanıtlaSil

sen de fikrini paylaş!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin