reçine/resin yüzük yapımı

 çok uzun zamandır reçineyle takılar yapmak istiyordum. birkaç yerde resinle yapılmış kolyeler ve yüzükler görmüştüm. internette aradığımda yapılmış örneklere ulaştım fakat yapılış aşamasıyle ilgili hiçbir sonuç yoktu. ne tür resin almam gerektiğini bile bilmiyordum. 3 çeşit reçine alıp hepsiyle denemeler yaptıktan sonra belki birileri yapmak ister diye bloga koymaya karar verdim. resin ingilizce bir kelime, türkçesi reçine ancak bazı yerlerde türkçede de resin olarak kullanıldığını gördüm. hangi kelimenin daha yaygın olarak kullanıldığını bilmediğim için ikisini de kullanıyorum.

takı yaparken kullanılan reçine bildiğimiz doğal reçine değil. bu madde, kimyasal maddelerle hazırlanmış yapay reçine aslında. kokulu ve kokusuz türleri var. çoğunda açık alanda kullanılması tavsiye ediliyor.uzun süre solunması zararlı bir madde. kokulu olanların tinerden çok daha ağır bir kokusu var. pencere açık olmasına rağmen günlerce odamdan çıkmadı. kokusuz olanlarını bulunca çok sevindim bu yüzden.






 resinle her tür nesneyi, kağıdı ve kuru çiçekleri kaplamak mümkün. rengarenk ve neşeli kolyeler, yüzükler yapmak istediğim için tebrik kartı yaparken kullandığım desenli kağıtlardan yararlandım.




yüzükler için boş yüzük metalleri aldım ve boyutlarına uygun olarak çeşitli kağıtlardan daireler kestim.



 kağıtları yapıştırıcı sürdüğüm yüzük metallerine yapıştırdım. hava boşluğu kalmaması için ebeşuarla ve parmağımla kağıdın tüm yüzeyinin üzerinden iyice bastırdım.

 reçinenin kağıtla temas etmemesi gerekiyor. bu nedenle kuruduktan sonra şeffaflaşan türden bir yapıştırıcıyla kağıdın tüm yüzeyini kapladım. bu tür yapıştırıcılar fırçayla sürülüyor. mod podge, pebeo gibi markaların normalde tutkal gibi olan, kuruyunca şeffaflaşan yapıştırıcıları var. ahşap üzerine kağıtla dekupaj tekniği uygularken kullanılan dekupaj tutkalı kullanılabilir. ben, peçete tutkalı kullandım.

reçineyi döktükten sonra bir daha geri dönüşü olmadığı için boşluk kalma riskine karşı kağıtları 2-3 kat şeffaf tutkalla kapladım.



yüzük yapacağım için yüzükleri düz tutacağım bir zemine ihtiyacım vardı. fotoğraftaki gibi bir çözüm ürettim. ikea'dan dolapların içine yerleştirmek için aldığım metal raflar vardı. iki rafı yanyana koyup yüzükleri arasına dizdim.


 bu, ilk denediğim marka olan lisa pavelka magic glos uv resin. güneşli havada uygulandığında birkaç dakika içinde kuruyor ve harika bir parlaklık veriyor. gerçekten sihir gibi bişey. küçük bir şişesi 50 dolar. bir an önce yapma isteğim yüzünden düşünmeden aldım fakat dublin'in kapalı havası yüzünden yüzüklerim heba oldu. resin tam olarak kurumadan güneş battı. en üst kısım tamamen sertleşti fakat kağıdın üstündeki resin kurumadı ve birkaç gün içinde kağıdın içine işledi, renkler bozuldu.

türkiye gibi güneşli yerler için çok uygun bir ürün ancak irlanda'nın kapalı havasında hiçbir işe yaramadı. bu ürünle kullanmak için bir de uv lambaları satılıyormuş. yakın bir zamanda lambalardan da alacağım.

 
diğer kullandığım resinin fotoğrafını çekmeyi unutmuşum ama onun da kokusu çok ağırdı zaten. 

gedeo isimli bu resin ise en sevdiğim tür oldu. kokusu yok. fiyatı daha ucuz. sürekli alışveriş yaptığım ingiltere'deki bir siteden aldım. bahsettiğim sitede çok çeşitli hobi malzemeleri satılıyor. türkiye'ye de gönderim yapıyorlar. türkiye'de bulamadığınız hobi malzemelerini temin edebilirsiniz. buradan ulaşabilirsiniz.

  
 resini ve sertleştiricisini bire iki oranında ölçüp yavaşça karıştırdım. kullanma kılavuzunda önerildiği gibi plastik bardak kullandım. hava kabarcığı oluşmaması için karıştırma işlemini çok yavaş yapmak gerekiyor.



karıştırma işlemi tamamlanınca resini, kürdan kullanarak; damla damla yüzüklere döktüm. bu aşamada biraz hızlı olmak gerekiyor çünkü yaklaşık 30 dakikada resin sertleşmeye başlayıp akıcılık özelliğini kaybetmeye başlıyor. tek seferde çok sayıda şey kaplanacaksa seri olmakta fayda var.



tüm yüzüklere mümkün olduğunca fazla yükseklikte resin döktüm. oluşan hava kabarcıklarını kürdanla yok ettim. tozdan korumak için plastik kutularla üzerini kapatarak kurumaya bıraktım. 2 gün sonunda yüzükler tamamen sertleşti. 
beklemek oldukça zordu :)







76 yorum :

  1. Yine harika işler çıkarmışsınız ortaya. Türkiye de de 100 kat vernik şeklinde satılıyor fiyatıda 10-15 tl arasında değişiyor. Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. antep gelini teşekkür ederim. 100 kat verniğin resin olduğu hiç aklıma gelmemişti :) halbuki ahşap tepsilerde yaygın olarak uygulanıyordu bir ara. bu bilgiyi hatırlattığınız iyi oldu. yapmak isteyenler kolayca temin edebilirler bu isimle.

    YanıtlaSil
  3. Ne kadar göz alıcı.

    Çok beğendim ellerinize sağlık.Harika şeyler yapıyorsunuz hep...

    YanıtlaSil
  4. Vallahi çok güzel anlatmışsın.John W. Golden'ın videosunda bile ancak bu kadar anlatılmış. Ben de 100 kat vernik kullanıyorum. Akşam üzeri yaptıysam, sabaha hazır oluyor. Cadence marka kullanıyorum. çok memnunum. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. lovebug, yorumların için teşekkür ederim.

    neduk, john w. golden'ın videolarından yararlandım epey. resin seçerken zorlandım yalnızca. kalıba dökmek için ayrı, kaplama yapmak için ayrı, yassı döküm için ayrı, daha yüksek dökümler için ayrı, sihirlisi (3-5 dakikada kuruyanı) sihirsizi ayrı olunca hangisini alacağımı şaşırdım :) deneye deneye buldum sonunda. bilgi için teşekkür ederim. cadence markasını da deneyeyim.

    YanıtlaSil
  6. Burada da yüksek eşikli tepeliği olan yüzük halkası yok.Mecburen kalıba döküp düz tepelikli yüzük halkasına yapıştırıyorum. Nettekiler çok pahalı. Ucuz bir adres bulursan bildirmeni rica ediyorum. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. neduk, ben de çok uzun süre aradım bu boş yüzüklerden. ben ebay'den buradan almıştım. türkiye'ye de ürün gönderiyor. buradakini ise yeni buldum. ebay'den aldıklarımın kalitesi iyiydi. etsy'dekinden alışveriş yapmadım henüz, ama fiyatı oldukça uygun. sevgiler..

    YanıtlaSil
  8. Teşekkür ederim. Birşey söyleyeyim de gül. Ben ''pahalı, pahalı'' diyorum.Gece gece iyi okumamışım,50 tane fiyatını, 1 tane fiyatı zannettim:)) Sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. epey şok etkisi yaratmıştır gece gece. 50 adet fiyatı olduğunu farkedince nasıl sevindiniz kimbilir :)

    YanıtlaSil
  10. şimdiye kadar rastladığım en güzel anlatım tebrik ederim ve teşekkür ederim hepsi çok güzel olmuş ayrıca fimo ile yapılanlarda şahane elleriniz dert görmesin.Sevgiler

    YanıtlaSil
  11. nrhnmrl, teşekkür ederim. ben çok aramıştım ama yapım aşamasıyla ilgili hiç kaynak bulamamıştım. yapılışını bilmeyince, malzeme olsa da işe yaramıyor bazen. işinize yaramasına sevindim.
    resin bulamayanlar için bir de alışveriş sitesi önereyim. buradan alabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  12. ya ben o desenli kağıtları nerden bulabilirim cvp atabilirmisiniz

    YanıtlaSil
  13. süper anlatmışsın çok teşekkürler resinin adının reçine olduğunu bile bilmiyordum. birkaç gündür üzerinde çalışıyorum ama pek başarılı olduğum söylenemez yaptığım hataları sayende anladım. tekar teşekkürler.

    YanıtlaSil
  14. ece, hoşgeldin. yazıdan yararlanmana sevindim. resin, reçine ama hobi marketlerde ararken 100 kat vernik diye sormak gerekiyor. satıcılar resin ya da reçine adıyla anlamıyorlar :)

    YanıtlaSil
  15. evet malesef hatta ben 100 kat vernik dedim satıcı 50 katla 100 kat aynı dedi. ben günlerdir uğraşıyorum ama cam gibi olmuyor silikon yumuşaklığında bükülebilen birşey oluyor tahtakalenin linkini vermişsiniz olmassa ordan sipariş vericem. bu arada sitenize bayıldım ellerinize sağlık cok güzel şeyler yapmışsınız benim için sitenizi bulmak ilaç gibi oldu anlatımlarınız çok güzel.

    YanıtlaSil
  16. ece, öncelikli olarak sizin için bir önemi olmayan atılabilir nesneler üzerinde uygularsanız çalışmalarınız boşa gitmemiş olur. buradaki gibi denemeler yapabilirsiniz. resinin çeşitleri var çünkü. yassı dökümler için ayrı, kalıba dökmek için ayrı, yüksek dökümler için ayrı çeşitleri satılıyor. şeffaf ve opak türleri var. opak türler şeffaf görüntü vermiyor. belki yanlışlıkla opak resin almışsınızdır. opak türler genelde renklerle karıştırılıp şekilli kalıplara dökmek için kullanılıyor. her kalıp da döküm için uygun değil. özel silikon kalıplar var ve dökümden önce kolay çıkması için kalıplara vazelin sürülüyor.
    ben de doğru resini bulmadan önce, kapladığım yüzükler tam sertleşmemişti. sonunda kristal resin diye bir tür buldum, aynı cam gibi ve tamamen sert sonuç veriyor. almak isterseniz buraya bakabilirsiniz. türkiye'ye gönderim yapıyorlar.
    siteden yararlananlar olduğunu görünce çok seviniyorum, çok teşekkür ederim güzel sözleriniz için :)

    YanıtlaSil
  17. yardımların ve önerileriniz için ben teşekkür ederim .

    YanıtlaSil
  18. recıne kullanımında bılmek ıstedıgınız seylerı bana sorabılırsınız .1982 yılından berı fransada yaptıgımız profesyonel atolye calısmalarında edındigim bılgılerı genclerle paylasmak isterim.su cok onemlı lutfen calısma ortamını emaye kullanmaya uygun hale getırın .RECINENIN SAGLIGINIZA CIDDİ ZARARLAR VEREBILECEGINI lutfen unutmayın.korkmanıza da gerek yok gereken tedbirleri alırsak rahat rahat calısabılırız.KESINLIKLE HAVALANDIRMA SISTEMI OLMAYAN YERDE uzun suren calısmalar yapmayın .eger hic bir ımkanınız yoksa KESINLIKLE Profesyonel komurlu MASKELER Kullanın lutfen.COCUKLARDAN UZAK tutun lutfen .kokusuz oldugu sizi asla yanıltmasın.Hızlandırıcı ile karıştıgı anda cıkan gaz SOLUNUM YOLLARINA,GOZE,DERIYE,zarar verebilir.allerji yapıp yuzunuzu şişirebilir .vs....vs....zarar goren ınsanları gordugum ıcın baskalarının da magdur olmaması icin paylasmak ıstedım .recıne kullanımında problemlerınızı yazarsanız faydalanabılecegınız bılgılerımı sızınle paylasmaktan sevınırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba benim başka bir yerde yapma imkanım yok yaşadığım odada yapıyorum fakat havalandırırken bunun bir sakıncası var mı?Ben richin kristal şeffaf resimleri denemeler yaptım ölçüleri 1 e 2 yapıp 15-20 dakika karıştırıp döküm yapmama rağmen 3 gün oldu hala elastik halde tam sertleşmesi,daha önce yaptığım bir tanesinin alt kısmı pötürlü pötürlü oldu tam kuruması hafiften yumuşak kaldınerede hata yaptığímı bir türlü anlamadım,üç lambaları etkili olur mu kurumasında ve ne kadar sürede kurutur yaptığím takıları bilgi verirseniz çok sevinirim.

      Sil
    2. Merhaba benim başka bir yerde yapma imkanım yok yaşadığım odada yapıyorum fakat havalandırıyorum bunun bir sakıncası var mı?Ben richin kristal şeffaf resinle denemeler yaptım ölçüleri 1 e 2 yapıp 15-20 dakika karıştırıp döküm yapmama rağmen 3 gün oldu hala elastik halde tam sertleşmedi,daha önce yaptığım bir tanesinin alt kısmı pötürlü pötürlü oldu tam kurumadí hafiften yumuşak kaldı nerede hata yaptığímı bir türlü anlamadım,UV lambaları etkili olur mu kurumasında ve ne kadar sürede kurutur yaptığím takıları bilgi verirseniz çok sevinirim.

      Sil
  19. teo, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. hobi amaçlı satılan reçinelerin kullanma kılavuzlarında, iyi havalandırılmış ortamda ya da balkon/bahçe gibi açık alanlarda ve cilde temas etmemesi için mutlaka eldivenle çalışılması gerektiği gibi bilgiler yazıyor. sayenizde altını çizmiş olduk. konuyla ilgili paylaşımlarda bulunduğunuz bir internet sitesi varsa yazarsanız memnun oluruz. bu hobiyle ilgilenenlerin ilgisini çekecektir. türkçe kaynak yok denecek kadar az çünkü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba benim başka bir yerde yapma imkanım yok yaşadığım odada yapıyorum fakat havalandırıyorum bunun bir sakıncası var mı?Ben richin kristal şeffaf resinle denemeler yaptım ölçüleri 1 e 2 yapıp 15-20 dakika karıştırıp döküm yapmama rağmen 3 gün oldu hala elastik halde tam sertleşmedi,daha önce yaptığım bir tanesinin alt kısmı pötürlü pötürlü oldu tam kurumadí hafiften yumuşak kaldı nerede hata yaptığímı bir türlü anlamadım,UV lambaları etkili olur mu kurumasında ve ne kadar sürede kurutur yaptığím takıları bilgi verirseniz çok sevinirim.

      Sil
  20. yaptıklarınız paylaştıklarınızın hepsi çok güzeller özlellikle fimo paylaşımlarınızı çok beğendim sizi tebrik ederim :))

    YanıtlaSil
  21. başak, beğenmenize sevindim, teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  22. slmlar ben takı tasarım işine yeni başladım ve süper bir uğraş diyorum.her şey harika hele yüzükler bayıldım doğrusu.matlaka deneyeceğim.umarım başarırım.ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  23. gülşen, teşekkür ederim. deneyince tekrar yazın. sevgiler.

    YanıtlaSil
  24. Ohhh çok şükür resinle ilgili detaylı anlatım buldum. Çok çok teşekkürler. Satıcıların verdiği bilgi çok sınırlı. Üretici firmaya telefon edip edindiğim bilgiler bile cesaretimi toplamaya yetmemişti.
    Cadence 100 kat verniğim yaklaşık 1 aydır kullanılmayı bekliyor. Şimdi gidip bir iki deneme yapacağım.
    Bir de, Cadence'nin kristal sır vernik adlı bir ürünü var. Satıcı ve üretici fırçayla sürebileceğimi söyledi ama bu da resin gibi dökerek kullanılmalı bence. Düz yüzeylerde çok iyi. Objenizin üzerinde küçük boyutlar varsa gömülüp kayboluyor. Çok hızlı çalışmak lazım, 5-10 dakikada jelleşiyor.
    Tekrar teşekkürler.

    YanıtlaSil
  25. İşte gittim, yaptım geldim :)
    Ama doğru dürüst bir fikir proje üretmeden çalakalem uyduruk birşeyler denedim. Bakalım kuruyunca ne olacak.
    Bir kaç tanesini kalıba döktüm, birkaç tane de daha önce yaptığım verniklemediğim madalyon şeklinde kolye uçları vardı onların üzerine döktüm. Ama kenarı olmayan objeye resin dökmek zormuş. Püf noktası var mı? Kenarlardan aktı. O aktı ben sildim, o aktı ben sildim. Kurumasını beklemek ne kadar zor yahu :D

    YanıtlaSil
  26. nihal, satıcılar ve üreticiler her malzemeyi denemedikleri için söyledikleri her zaman işe yaramıyor :) kenarlarında yükselti olmayan yüzeyler üzerine döküm için burada bardak altlığı örnekleri var, bakabilirsiniz. aslında bir püf noktası yok. resinin tek püf noktası, sabırlı olmak; dökümü yavaş yavaş ve damla damla(kürdan veya tahta çubuklarla) yapmak. ayrıca yüzeyin kaldırabileceğinden fazlasını dökmemek gerekiyor. eğer yüksek döküm istiyorsanız 2-3 seferde yapabilirsiniz. kolay gelsin ;)

    YanıtlaSil
  27. merhaba bunun için özel kalıplar gördüm internette ama türkiye de pek göremedim mesela buz kalıbına dökülebilir mi silikon kalıba dökülse yapışıp kalır mı?

    YanıtlaSil
  28. uzun yollar, kalıpla hiç çalışmadığım için bu sorunun cevabını bilmiyorum. fakat kendinizi tutamayıp deneyecekseniz esnek bir kalıba, vazelin sürerek çalışın. sert kalıplardan çıkartmanın kolay olacağını sanmıyorum.

    YanıtlaSil
  29. vazelin çıktığında leke yapmazmı? bende şimdilerde kalıp peşine düştüm araştırıyorum...
    sanki silikon kaplardan kuruyunca kolayca çıkar diye düşünüyorum vazeline gerek kalırmı?

    YanıtlaSil
  30. by zrrn, kalıpla şu ana kadar çalışmadım ancak birkaç yabancı blogta vazelin sürülerek kalıplardan daha kolay çıktığını okumuştum. fakat silikon kalıplarda herhangi bir yardımcıya ihtiyaç olmadan kolayca çıkar sanıyorum. zaten satıcılar bunu özellikle belirtiyorlar. etsy'de resin için uygun çeşitli kalıplar var, arayabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  31. merhabalar
    yazıda ve cevaplarda link olarak geçen fred aldous sitesi Türkiyeye gönderim yapmıyor.Yaptığından emin misiniz?

    Ben 750 ml gedeo resin almak için uğraşıyorum ama henüz türkiyeye gönderen site bulamadım

    YanıtlaSil
  32. adsız, bir de bu linke bakın. 750ml değil ama türkiye'ye gönderiyorlar :)

    YanıtlaSil
  33. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  34. Ne diyeyim Allah razı olsun sizden! Ben de bu işin nasıl yapıldığı araştırdım sizin gibi ama hiçbir yerde anlatım bulamadım. Neyse ki sonunda bu paylaşıma ulaştım. Ellerinize sağlık. Duacınızım. :)

    YanıtlaSil
  35. adsız, bloğum işe yaradığında çok seviniyorum :) sevgiler.

    YanıtlaSil
  36. bilgi paylaşımınız için çok teşekkürler
    http://fulyanindunyasi.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  37. Merhaba, ürettikleriniz gerçekten çok güzeller... Fakat Türkiye'de şeffaf reçine (kristal reçine) çok az biliniyor gördüğüm kadarıyla. Puzzle bloğumda da küçük bir puzzle üzerinde denediğimi yazmıştım. Yani sadece takı değil, aslında hayal gücümüzün sınırıyla belirlenebilecek pek çok alanda neler neler yapılabilir diye düşünüyorum. Marka olarak ise diğer ürünlere göre çok daha uygun fiyatlı Alman malı bir reçineyi (HobbyArt) denedim, kokusuz ve yaklaşık 72 saatte sertleşiyor. Yine aynı kullanım esasına dayanıyor aslında, fakat henüz kocaman bir puzzle-tablo üzerinde denemeye cesaret edemedim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba, aslında reçine 100 kat vernik adıyla biliniyordu. ahşap boyama hobisiyle ilgilenenler tanıyordu ama biz tekrar keşfetmiş gibi olduk :) hatta ben reçine olarak bulduğumda 100 kat vernikle aynı şey olduğunu bile bilmiyordum. hobi marketlere 100 kat vernik adıyla sorun mutlaka bileceklerdir.

      puzzle üzerine uygulayabilirsiniz hiç bir sakıncası yok. tepsi, sehpa gibi geniş yüzeylere uyguladım. çok büyük poster ve resimler üzerine uygulanışını gördüm. şu videoya da göz atın çok büyük bir yüzeye uyguluyorlar, muhteşem oluyor.

      Sil
  38. Merhaba. puzzle mın yapışmasını ve cam gibi gözükmesini istiyorum. 100 kat vernikle bu mümkün mü?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba,
      mümkün ama puzzle'ınızı önce kullanacağınız zemine yapıştırın sonra 100 kat verniği dökün. yapıştırma için mod podge tutkalı kullanabilirsiniz.

      Sil
  39. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  40. merhaba size sormak istediğim bir şey varyaklaşık 2,5 senedir resinle takılar yapıyorum fakat nedense tekniği hiç değiştirmediğim halde bazen yaptığım vernikler kuruma evresine geçtiklerinde üzerleri çatlak çatlak oluyorlar. fotoğraflar bulanık görünüyor. beni 2 haftadır çileden çıkaran bu olaya hiç bir çözüm bulamadım. siz böyle bir sorunla hiç karşılaştınızmı? acaba hava değişimi etki ediyor olabilir mi?
    help :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kusura bakmayın çok geç kalmış bir yanıt oldu. çatlak görünüme hiç rastlamadım fakat bulanık görünüm oluşuyorsa reçine iyi karışmadığı içindir. yapılacak en iyi şey eskileri unutup tekrar yapmak :) her seferinde aynı tekniği kullansanız bile her zaman aynı sonuç alınamıyor. benim de hiç kurumayan, üzeri yapış yapış kalan kolyelerim olmuştu. hava değişimi konusunu bilemeyeceğim, yaşadığım yerde hep sonbahar havası hakim :D

      Sil
    2. Yanıt için çook teşekkür ederim. evet ben de aynı sorunu yaşadım. kurumama gibi... ne yazık ki şu yaşadığım olaya bir çözüm bulamadım :) sürekli silbaştan yapıyorum :) yazın harika sıfır hata sonuç alıyorken şu anki başarım %10 bile değil ahhhh...deliriciiim :))

      Sil
  41. uzun zamandır bu malzemeyi arıyordum, gittigim hiç bir yerde bulamadım, bilgilendirme detaylarınz için çok teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  42. Bu kadar guzel ve detayli bi site hazirladiginiz icin tesekkur ederim, bu kadar acik acik her adimi bir arada yazan yok :) sizin yolunuzdan, sizin onerdiginiz malzemelerden kullanarak deneyecegim.
    Benim sorum, arkada bir destek olmadan seffaf halde resinle nasil calisabiliriz. Tam olarak bu degil yapmak istedigim ama boyle arkasinda bir sey olmadan yapmak istiyorum ve bi cozum uretemedim dusunerek,
    http://www.etsy.com/listing/154490837/teal-queen-anne-lace-resin-necklace-real
    Tesekkurler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. blogtan faydalanmanıza sevindim. istediğiniz tarzda resin çalışması yapmak için kalıp kullanabilirsiniz. bu linkteki gibi silikon kalıp kullanmanız gerek çünkü başka bir kalıptan resini çıkarmanız mümkün değil. farklı şekillerde de kalıplar var etsy'ye bir göz atın. kolay gelsin :)

      Sil
  43. Ağzım açık bakakalıyorum yaptıklarınıza elinize sağlık.tüm kaynakları taradım ya güzel anlatım yok ya da kimse sırrını paylaşmak istemiyor. Umarım bir konuda yardımcı olursunuz. Takı aparatına mod podge gloss sürüp, kuşe kağıda aldığım resmi yapıştırıyorum.üzerinden 4-5 saat geçiyor, görselin üstüne ince tabaka tutkalı sürüyorum yine 4-5 saat bekliyorum kuruması için. Rich, artebella ve son olarak artdeco 100 kat verniği kullandım hepsinde aynı sorun resim kenarlardan su alıp ıslanmış gibi renk değiştiriyor. Gerçekten nerdeyse 100 defa denedim bir yandan da inat ettim. Acaba mod podge mate olan tutkalı mı kullanmalı? Bu arada, kuruyunca şeffaf olan ve inşaatlarda kullanılan tutkalı bile kullandım :( bazen sorun olmuyor çoğu zaman da aynı sorun. Lütfen bilginiz varsa yardım edin. Mod podge mi yanlış yoksa kristal reçineden mi almalıyım? Şimdiden çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim. istemeyen paylaşmasın, deneye deneye buluyoruz biz de :) bahsettiğiniz 100 kat vernikleri denemedim ama muhtemelen sorun onlarda değildir. bence mod podge'de de bir yanlışlık yok, mat ya da parlak farketmez. ayrıca mod podge marka olması da gerekmez.

      bahsettiğiniz sorun verniğin kağıda teması nedeniyle oluşuyor. size önerim, kağıdı takı metaline direkt yapıştırmak yerine önce iki yüzeyini, hatta kenarlarını herhangi bir dekupaj tutkalıyla ince bir tabaka halinde ve aralarda kurumasını bekleyerek 2 kat kaplayın. yine dekupaj tutkalı kullanarak resmi yapıştırdıktan sonra üstüne 1 kat daha tutkal sürün.100 kat verniği ertesi gün dökün ki tutkala kuruması için yeteri kadar süre tanınmış olsun. olumlu sonuç alınca yine yazın, kolay gelsin :)

      Sil
  44. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  45. Harikasınız bu kadar hızlı dönüş beklemiyordum. Umarım en kısa sürede güzel haberle size teşekkür edeceğim :) bir sorum daha olacak sizi yormazsam tabii, resmi keserken aparatın tabanındaki yükseltiyi de hesaba katıp kesiyordum bunun yerine kenarlara fazladan yükseklik vermeden sıfıra sıfır mı kemeliyim (umarım anlatabilmişimdir :) bu arada, royal coat dimensional magic denedim. Dediğiniz gibi çukur olmaması için bir kaç kerede reçineyi döktüm bu sefer de aparatın kenarları yeşil olmaya başladı. Reçine kadar güzel etki yaratmasa da pratik. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesme işini pek anlayamadım :( fotoğraf varsa emaille gönderebilirsiniz.
      yeşillik hatta kararma bazı metallerde olabiliyor. sanırım alaşımın kalitesiyle ilgili bir durum. metal dışında materyalleri deneyebilirsiniz.

      Sil
  46. Size çok çok çok teşekkür ederim. Tüm güzel dilekleriniz kabul olsun. 1-2 fire dışında sorun yok çok şükür. Çok mutlu ettiniz beni artık bırakacaktım iyi ki rastladım size. Güzellikle kalın. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sonucun başarılı olmasına sevindim. sizin de tüm istekleriniz olsun. sevgiler :)

      Sil
  47. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  48. Merhaba, oncelikle emeginize saglik hersey muhtesem gorunuyor, sormak istedigim hic bir yerde cevap bulamadigim bi kac sorum olacak musadenizle, çerçeve kullanmadan yaptığınız çalışmalar var mı acaba, ve kalıpsız çalışmak mümkün mü? Silikon, cam, plastik? Hangisini kalip olarak kullanmak daha dogru. Kaliptan cikarmak icin ozel bir caba gerekiyor mu :) malzemelerimi aldim risk almaktan korkuyorum.Simdiden teşekkür ederim,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba, çerçevesiz olarak bardak altlığı yapmıştım.
      http://www.kucuksheyler.com/2010/08/ahsap-ve-resin-bardak-altlg.html

      kalıpsız çalışmak mümkün. taşırmamaya dikkat ettiğiniz sürece kenarında yükseltisi olmayan dümdüz zeminlere de döküm yapabilirsiniz. silikon dışındaki malzemelerden reçineyi çıkartamazsınız. sadece silikon kalıp kullanın. silikon kalıplar yumuşak oluyor çıkarması çok kolay. kolay gelsin :)

      Sil
  49. Merhabalar..öncelikle yazilar ve yorumlar icin tesekkurler..yeni yapmaya basladm..bulanik puslu bir sonuc aldim..iyi karismadgndan yazmssnz tekrar deneyecgm..benim ricam yuzuk kolye aparatlarini halkalarini nereden bulabilirm..turkiyede satan bir toptanci varmi tesekkurler

    YanıtlaSil
  50. Merhabalar..öncelikle yazilar ve yorumlar icin tesekkurler..yeni yapmaya basladm..bulanik puslu bir sonuc aldim..iyi karismadgndan yazmssnz tekrar deneyecgm..benim ricam yuzuk kolye aparatlarini halkalarini nereden bulabilirm..turkiyede satan bir toptanci varmi tesekkurler

    YanıtlaSil
  51. verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler inanın böyle detaylı anlatan sorulara cevap veren insan çok ama çok az.benim de elimde boş kolye aparatlarım vardı nasıl değerlendirsem diye düşünüp duruyordum. tabi bir de fimolarım. çok iyi fikir olmuş. benim de bir sorum olacaktı. kolye aparatının içine fimodan şekil verip yapıştırsam ve üzerine resin döksem olur mu ki? eğer olursa fimolara da tutkal sürmeli miyim? elimde fotoğraf transfer tutkalı var sanırım bunla da olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba, aşağıdaki linke bir göz atın. fimoyu reçineyle birlikte kullanmıştım. döküm yapmadan önce fimoları tutkalla kaplamaya gerek yok. kolay gelsin :)

      http://www.kucuksheyler.com/2011/04/kelebekli-ve-kalpli-kolyeler.html?m=1

      Sil
    2. verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. bir sorum daha vardı afedersiniz minik kurumuş güllerle çiçeklerle de resin kolye yapıyorlar ya onda da çiçekelri tabana yapıştırıyor muyuz yoksa çiçeği koyup direkt resini döküyor muyuz?

      Sil
    3. rica ederim. desenli kağıt yerine küçük objeler üzerine döküm yapacaksanız önce takı aparatına biraz reçine döküp bekleyin. kurumaya yakın kuru çiçekleri yerleştirin ki zemine yapışsınlar. çiçeklerin sabitlendiğinden emin olunca ikinci kat reçineyi dökün. kuru çiçeği takı metaline koyup hemen reçineyi dökerseniz çiçekler yüzeye çıkar.

      Sil
    4. çok ama çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için :)

      Sil
  52. Selamlar..ben bi fikir vermek isterim siz ve sizin gibi hobi severlere..laminasyon makinaları var ev tipi daha cok kagıt karton lamine etmek icin ki ben kumas dahi kapladım,yuzuk icine koyulacak kagit parcalarini lamine edip sonra recine doktugunuzde 4 gun dahi bekleseniz kagidiniz hicbir sekikde zarar gormuyor..bilakis laminasyon canliligini arttirip piril piril bi hal almasini sagliyor..kolay gelsin:)

    YanıtlaSil
  53. Selamlar..ben bi fikir vermek isterim siz ve sizin gibi hobi severlere..laminasyon makinaları var ev tipi daha cok kagıt karton lamine etmek icin ki ben kumas dahi kapladım,yuzuk icine koyulacak kagit parcalarini lamine edip sonra recine doktugunuzde 4 gun dahi bekleseniz kagidiniz hicbir sekikde zarar gormuyor..bilakis laminasyon canliligini arttirip piril piril bi hal almasini sagliyor..kolay gelsin:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba, hiç duymamıştım araştırayım. laminasyon makinesi kullanarak yaptığınız bir şeyin linki varsa paylaşın, ilgilenenler de görmüş olurlar. sevgiler.

      Sil
  54. Merhaba, öncelikle bu guzel anlatım ve paylaşım için çok çok teşekkür ederim. Keşke hüsranla sonuçlanan denemelerden sonra okumasaydım. Ben de ilk denememi Rich marka 100 kat vernik ile yaptım. Ama icinde ne talimat ne de resin ve sertlestirici dışında bir malzeme var onu belirteyim. Ben az miktarda kullanarak deneme yapacağım icin göz kararı yaptım (2'ye 1 ) ama şırınga hiç aklıma gelmedi mesela :) kuru yaprakla yaptığım yüzük denemesi iyi gibi ama kağıtlarla olanlar hüsran :( dekopaj tutkalını alta sürdüm ama üste sürmeyi akıl edemedim. Merak ettiğim ve size sormak istediğim ise şu siyaz beyaz fotoğraf ya da bir imaj kullanmak istediğimde nasıl olmalı ? Fotoğraf baskısı mı almalıyım ? Ya da dergi vs sayfaları nasıl kullanmalıyım? Sırf bu iş için bir printer almayı düşünüyorum örneğin. Teşekkürler.sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba, başarısızlıkla sonuçlanan kaplamalarda sorun genelde dekupaj tutkalının iyi sürülmemesinden kaynaklanıyor. yaprak, kuru çiçek gibi malzemelerde birşey sürmenize gerek yok ama kağıdın asla reçineyle temas etmemesi gerekir.

      kağıdın türü önemli değil. dergi sayfalarını kullanabilirsiniz. fotoğraf baskısına gerek yok, fotokopi yeterli. hangi kağıt türünü kullanırsanız kullanın birkaç kat dekupaj tutkalıyla kaplayın. kolay gelsin, sevgiler.

      Sil
  55. merhabalar :) ben de eçine kolye yapımını deneyimledim ancak 2 hafta gecmesine ragmen kolye yuzeyini elimle bir iki kez surterek ısıtınca recine yumusuyor. yani hala donmamıs silikon tarzında iz olusuyor elime yapısmayacak kurulukta ama yinede sert degil ve koyu da olsa akıskan kıvamlı. acaba ne yapmalıyım. uzerine vernik sursem veya dekupaj tutkalı nasıl olur acaba ? tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba, geçmiş olsun. yapacak pek bir şey yok. ince bir kat reçine sürerek belki kurtarabilirsiniz.

      bazen kaç gün beklerseniz bekleyin reçine kurumayabiliyor. eskileri kurtarmaya çalışmak yerine yenilerini yapmanızı öneririm :)

      Sil

sen de fikrini paylaş!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin